**Q 1. ****The population of a town increased from 1,75,000 to 2,65,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:**

- 4.37%
- 5.1%
- 6%
- 8.75%

**Q 2. ****In a class 60% of students passed in Hindi, 50% 0f students passde in English. Then every student Passed in either Hindi or English or both the subjects and 130 members of students passed in both the subjects. How many number of students are their in the class?**

- 1000
- 1300
- 1400
- None of these

**Q 3. ****A mixture of 20 litres of milk and water contains 20% of water. The new mixture is formed by adding 5 lit of water. What is the percentage of milk in the new mixture?**

- 36%
- 20%
- 64%
- 46%

**Q 4. ****From the salary of Raju, 20% is deducted as house rent, 10% he spends on children’s education and 20% on watching movies. If his savings are Rs.6800 then his total salary is:**

- 13600
- 12520
- 11520
- None of these

**Q 5. ****A candidate who gets 20% marks fails by 10 marks but another candidate who gets 48% marks gets 18% more than the passing marks. Find the maximum marks.**

- 50
- 100
- 150
- 200

**Q 6. ****Jayant weighs twice as much as Maria. Maria’s weight is 60% of Bobby’s weight. Divya weighs 50% of Leena’s weight. Leena weighs 190% of Jayant’s weight. Which of these 5 persons weighs the least?**

- Bobby
- Divya
- Jayant
- Leena
- Maria

**Answers**

- 2

**Explanation:**

Increase in 10 years = (265500 – 175000) = 90500.

Increase% =(90500/175000)x 100% = 51.71%.

Required average =(51.71/10)% = 5.1% - 2

**Explanation:**

Only Hindi passed = 60 %,only English passed = 50 % and both subjects passed student are 10 %, Then,10 % number of Student = 130

Therefore,100 % is 1300 Students - 3

**Explanation:**

(20 litres = 4 litres water + 16 litres milk

After adding 5 litres water

Total = (4+5) litres water + 16 litres milk (new)

Therefore,Required %age=16/25*100=64% - 3

**Explanation:**

He spend = 50% ,therefore remaining 50% = 6800

100%=13600 - 2

**Explanation:**

From the given statement pass percentage is 48% – 18% = 30%

Therefore, 30% of x – 20% of x = 10 (marks)

i.e., 10% of x = 10

Therefore, x = 100 marks. - 5

**Explanation:**

Let Jayant’s weight be 100 kg.

So, Maria’s weight = 50 kg.

Maria’s weight = 50 kgs = 60% of Bobby’s weight

Or 60/100 of Bobby’s weight = 50 or Bobby’s weight =5000/60=250/3=83.33

Leena’s weight = 190% of Jayant’s weight = 190% of 100 = 190 kg.

Divya’s weight = 50% of Leena’s weight = 50% of 190 = 95 kg.

The smallest of these values is 50 kg. The weight of Maria.